Negative renter - hvad betyder det for dig som privatkunde?

For privatkunder med NemKonto i banken er grænsen for, hvornår der beregnes negativ rente på indlånskonti 250.000 kroner med virkning fra 1. august 2020.

Privatkunder MED NemKonto hos os og unge under 18 år uden NemKonto:

Har du din NemKonto hos os - eller er du under 18 år - kan du have op til kr. 25.000 stående på hver enkelt af dine almindelige konti – fx din lønkonto, din budgetkonto, opsparingskonto osv. uden, at du skal betale negativ rente.

Frikonto: Ud over ovenstående kan du have op til kr. 250.000 på en enkelt af dine konti, uden at betale negativ rente. Den kalder vi for din Frikonto. Grænsen på kr. 250.000 på Frikonto gælder pr. cpr.nr, så hvis du har en fælles opsparingskonto med din partner, vil grænsen være kr. 500.000. Har du flere penge stående, gælder der en årlig negativ rentesats på p.t. -0,60 % for den del, der overskrider grænsen.

Privatkunder, der IKKE har en NemKonto hos os:

Har du ikke din NemKonto i Ringkjøbing Landbobank eller Nordjyske Bank, gælder der en årlig negativ rentesats på p.t. -0,60% for hele dit indestående i banken uanset kontotype.

2for1-konto er for 18-27 årige. Her må du have kr. 25.000 stående, inden du skal betale negativ rente, også selv om du ikke har din NemKonto i banken.

Gælder for alle privatkunder:

Pensionskonti, prioritetskonti og andre former for særlige indlån kan ikke anvendes som Frikonto. For pensionskonti gælder en årlig negativ rentesats på p.t. -0,60 % af kontant indestående. Hvis du har en pensionskonto, kan det i langt de fleste tilfælde bedst betale sig at investere. Kontakt din kunderådgiver for at høre om mulighederne for investering af din pensionsopsparing.

Børneopsparingskonti, Børnebørnskonti, Gavekonti, Etableringskonti, Indekskonti, Lånesagskonti, Boligkonti og Ung Opsparing vil ikke være omfattet af reglerne og forrentes med 0% p.a. uanset saldo.

Få svar på dine spørgsmål som privatkunde

Vi har samlet en række typiske spørgsmål og svar (FAQ) nedenfor.

Hvordan kan jeg se, hvilken konto der er udpeget som Frikonto?

Umiddelbart foran kontoens navn i både Mobilbank og Netbank, vil der være anført "FRI".

  Kan jeg ændre Frikontoen til en anden, hvis jeg ønsker det?

  Ja, du kan naturligvis altid vælge en anden konto, hvis du hellere vil det. Kontakt din kunderådgiver, så hjælper vi dig med at få det ændret.

  Kan jeg trække negative renter fra i skat?

  Ja, det kan du. Vi sørger for indberetningen til SKAT.

  Kan jeg oprette en ekstra konto, hvor jeg kan spare op til børnenes konfirmation og efterskoleophold?

  Ja, naturligvis, hvis du har et reelt behov for en ekstra konto, opretter vi en ny til dig.

  Er mine pensionskonti omfattet af negativ rente?

  Ja, kontant indestående på pensionskonti er omfattet af negativ rente. Derfor anbefaler vi som hovedregel at investere i pulje, pleje eller depot. Kontakt din rådgiver og hør mere om mulighederne.

  Hvad betyder grænsen på 250.000 kr., hvis jeg har en fælles konto med min partner?

  Hvis I begge har jeres NemKonto i Ringkjøbing Landbobank eller Nordjyske Bank, kan I friholde op til 500.000 kr. på en fælles Frikonto.

  Skal børn betale negative renter?

  Kunder under 18 år har ofte ikke en NemKonto, men vilkårene er de samme som, hvis de havde det. Dvs. at børn/unge kan have en Frikonto med op til 250.000 kr. og øvrige opsparingskonti med op til 25.000 kr. uden at skulle betale negative renter.

  Er Børneopsparing, Børnebørnskontoen og Gavekonto omfattet af negativ rente?

  Nej, disse kontotyper forrentes uændret med 0% p.a. af hele saldoen.

  Hvorfor har I indført negative renter?

  Vi er nødt til løbende at tilpasse os markeds- og rentesituationen. Det lave renteniveau ser ud til at fortsætte, og det er vi nødt til at tilpasse os.

  Hvordan kan jeg undgå at betale negative renter?

  Et af alternativerne til at betale negativ rente er investering af midlerne. Kontakt din rådgiver.

  Hvorfor er der krav om, at jeg skal have min NemKonto hos jer?

  Vi stiller det kun som et krav, hvis du vil have mulighed for at friholde indestående på op til 250.000 kr. fra betaling af negative renter og op til 25.000 kr. på øvrige konti. Det gør vi fordi, vi ønsker at give vores helkunder de bedst mulige betingelser.

  Hvad er en NemKonto?

  Det er en almindelig konto, du som borger har knyttet sammen med dit CPR-nummer, så det offentlige kan sende penge til dig, fx overskydende skat, børnefamilieydelse mv.

  Hvor kan jeg se, hvilken konto, der er registreret som NemKonto?

  Det kan du se og ændre i Netbank.

  Har du brug for hjælp?

  Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til at finde en løsning, er du meget velkommen til at kontakte din rådgiver. Vi sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage i bankens åbningstid.

  Se afdelinger og åbningstider her