Logo

Pas på! Foreninger svindles økonomisk

Politiet ser i øjeblikket en stigning i sager, hvor kriminelle går målrettet efter at svindle frivillige foreninger. Beskyt jeres forening mod svindel ved at øge opmærksomheden og begrænse risikoen.

Det er vigtigt at være opmærksom på risikoen for at blive kontaktet af svindlere. Særligt hvis du er kasserer eller økonomiansvarlig i en frivillig forening. National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i Politiet oplever i øjeblikket en stigning i telefonsvindel målrettet netop dem.

Sådan foregår svindlen

Svindlen foregår i de fleste tilfælde ved, at foreningens kasserer eller bogholder ringes op af en svindler, der udgiver sig for at være fra politiet eller fra foreningens pengeinstitut.

Herefter fortæller svindleren, at der er sket en række mistænkelige transaktioner på foreningens konto eller i den økonomiansvarliges navn, og at det derfor er nødvendigt at overføre foreningens midler til en sikkerhedskonto, som svindleren stiller til rådighed.

Opkaldet vil sandsynligvis bære præg af hast og tidspres, hvilket har til formål at få den økonomiansvarlige til at reagere før der fattes mistanke. Derudover vil svindleren ofte kende til den økonomiansvarliges personlige oplysninger og omstændigheder, hvilket bidrager til opkaldets troværdighed.

Få flere gode råd til at undgå svindel på www.sikkerdigital.dk og www.politi.dk.

Forbyg økonomisk svindel i foreningen

Begræns risikoen for svindel og økonomisk misbrug. Se anbefalingerne til at skabe sikkerhed om foreningens økonomi.

3 råd til at beskytte jeres
foreningskonto i banken

  1. Formindsk dagsmax: Overvej hvad den daglige beløbsgrænse (også kaldet dagsmax) på udbetalinger skal være for foreningen. Sæt den så lavt, som det er praktisk muligt i samarbejde med banken. I kan altid få en midlertidig forhøjelse, hvis I har særlige udgifter. 
  2. Brug 4-øjne princip: Overvej at indføre ”2-person godkendelse” (også kaldet "4-øjne princippet"). Det betyder i praksis, at en person kan oprette en betaling/overførsel, men en anden person, skal efterfølgende logge ind i netbanken og godkende betaling/overførsel.
  3. Det er svindel, hvis nogen ringer og beder dig overføre penge. Politiet, banken eller en anden offentlig myndighed vil aldrig ringe og bede dig om at overføre penge – heller ikke til en sikkerhedskonto.

Bliv klogere på digital svindel på sikkerdigital.dk

6 tips til beskyttelse mod falske opkald, mails og sms'er

  1. Udlever aldrig personlige oplysninger og overfør aldrig penge, hvis nogen ringer uopfordret og beder dig om det - heller ikke hvis det er politiet eller banken.
  2. Stop op, og lad dig ikke presse, selvom du får indtryk af, at det haster. Svindlere forsøger ofte at give indtryk af, at du skal handle med det samme.
  3. Stol ikke på visningen af et opkalds telefonnummer eller afsenderen af mail og sms. Svindlere kan ændre visningen af nummeret eller mailen, så det er identisk med fx bankens eller politiets.
  4. Del ikke kassererens telefonnummer på foreningens hjemmeside. 
  5. Begræns mængden af kontaktoplysninger på bestyrelsens medlemmer på foreningens hjemmeside til et minimum.
  6. Ændr jeres passwords regelmæssigt

 

Svindlerne er kommet ind i vores hjem og i vores foreninger

Hent og print plakat om risiko for svindel i bestyrelsen

Da der desværre ses store økonomiske tab i forbindelse med denne type svindel, opfordrer NSK til, at I som forening indfører og overholder en række sikkerhedsprocedurer, der skal begrænse risikoen for svindel. Dem har de samlet på en plakat med gode råd. Opmærksomhed og sikkerhed begrænset nemlig risikoen for svindel.

Vi opfordrer til, at I printer plakaten og hænger den op der, hvor I holder bestyrelsesmøder. I bør også udlevere den til alle bestyrelsesmedlemmer og gennemgå den sammen.

Hent plakaten her

Plakat om svindel mod foreninger